Manipulacija fascije izvira iz študij in klinične prakse fizioterapevta Luigija Stecca, ki je izumil uspešno manualno metodo zdravljenja in odpravljanja bolečin in težav gibalnega sistema.

Kaj je fascija?

Iz anatomskega vidika predstavlja fascija neprekinjeno strukturo vezivnega tkiva, ki poteka vzdolžno po celem telesu (od glave do stopal in prečno čez različne sloje tkiv).

Fascija obdaja tako notranje organe, kot tudi mišice, ki jim definira obliko. Obenem pa vsaj 30 odstotkom mišicam služi kot narastišče. To pomeni, da fascija povezuje različne mišice, ki skupno sodelujejo pri določenih funkcionalnih gibih.

Fascija poteka vzdolž celotnega telesa

Različni notranji ali zunanji faktorji, kot so poškodbe in operacije, lahko vplivajo na homeostazo fascije, kar privede do zadebelitve in zlepljenja same fascije. Te spremembe negativno vplivajo na mišično-fascialno ravnovesje, kar privede do bolečin oz. zmanjšane moči in amplitude giba v prizadetem segmentu (ali pa v bližnjem – rekli smo, da fascija neprekinjeno poteka čez celo telo), ki ga mišično-fascialni sistem uravnava.

Kaj je manipulacija fascije?

Manipulacija fascije je manualna tehnika, pri kateri terapevt najprej preko anamneze in testov ugotovi, kje se nahaja vzrok težav.
S palpacijo določenih točk na mišicah ali v bližini sklepov nato preveri če je struktura fascije spremenjena. Manipulacija oz. sprostitev teh točk (terapevt uporablja prste, členke ali pa komolec) takoj povrne fasciji elastičnost in pravilno drsenje.

Terapevt manipulira fascijo, da bi odpravil bolečino

Terapevt in pacient že na koncu terapije lahko skupno ocenita rezultate.

Za nasvet pri rehabilitaciji nas lahko kontaktirate.


Peter Giovannini

Peter Giovannini je diplomirani fizioterapevt. Za ta poklic (sam mu pravi hobi) se je odločil v mladih letih, ko je kot pacient moral obiskovati fizioterapijo. Želel je tudi sam pomagati drugim. Izobraževal se je na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani. Po končanem študiju pa se je odločil, da se bo usmeril v ortopedsko in športno rehabilitacijo. Opravil je tečaj Ortopedske medicine Cyriax, tečaj Manipulacije fascije ter mnoge druge. Sodeluje v ekipi s kineziologom in športnimi trenerji, ter kot fizioterapevt v nogometnem in odbojkarskem klubu.

Vsi članki