Ravnotežnostna deska

S ciljem pridobivanja moči in hitrosti investiramo veliko energije v dvigovanje uteži, tek in skakanje, pozabimo pa na ključno lastnost zdravega telesa – koordinacijo.

Ravnotežna deska je odličen športni pripomoček za trening ravnotežja in koordinacije. Primerna je za treninge za krepitev mišic in za rehabilitacijo. Vzpodbuja gibalne in motorične sposobnosti.

Desko lahko uporabljate doma, saj zasede malo prostora in je relativno poceni, najdete pa jo tudi v vseh športnih in rehabilitacijskih centrih. Je enostavna za uporabo in nudi zabavno vadbo za celo telo.

8 razlogov, zakaj uporabljati ravnotežno desko

Zmanjšali boste možnost poškodb gležnja

Poškodbe gležnja so zelo pogoste – pohodništvo, tek, košarka, odbojka, badminton in podobni športi so zelo odvisni od gibljivosti in stabilnosti gležnja. Že en napačen korak in obsojeni smo na dolgotrajno rehabilitacijo. Redni trening z ravnotežno desko poskrbi, da bodo gležnji bolj stabilni in močni, kar močno zmanjša možnost poškodbe. Raziskava je pokazala, da že 6-tedenski trening močno zmanjša možnost poškodbe gležnja v naslednjih 12 mesecih.
Z redno vadbo bo vaše telo podzavestno prilagajalo telesno držo takoj, ko se pojavi nevarna situacija. Pridobili boste na samozavesti, ko boste na igrišču lovili “izgubljene” žogice, po večurnem pohodu sestopali z gore ali pa zgolj hodili po stopnicah.

En napačen gib je dovolj za zvin gležnja
En napačen korak lahko povzroči zvin gležnja

Postali boste boljši športnik

Hitre reakcije so ključne pri večini športov. Čvrsti gležnji vam omogočajo hiter prehod iz obrambe v napad in reakcijo na nepredvidene situacije v igri. Za igralca odbojke na mivki je na primer ključno, da lahko na nestabilni peščeni podlagi drži stabilno pozo.
Stabilni gležnji omogočajo hiter prehod iz enega položaja v drugega in omogočajo največji rezultat z najmanjšim naporom, kar tudi optimizira porabo energije.
Trening koordinacije krepi tudi nevronske povezave med možgani in mišicami, saj med vadbo ti neprestano komunicirajo (za razliko od klasičnih fitnes vaj, kjer se lahko nekoliko “izklopimo”). Tovrstna sposobnost neprestanega fokusa pa vam bo pogosto koristila pri športnih in drugih dejavnostih, kjer so potrebne zbranost in hitre reakcije.

Razvija vaše “jedro”

S pojmom jedro poimenujemo skupino mišic, ki se razprostirajo od vratu do mednožja. To so, na primer, medrebrne mišice, trebušne mišice in podgrebenčnica, ki skrbijo za stabilnost hrbtenice. Vaje na ravnotežnostni deski nemudoma aktivirajo to skupino mišic. Tovrstna vadba nas namreč neprestano izziva z neoptimalno držo, kar telo poskuša popraviti z aktivacijo navedenih mišic v trupu. Tovrstni trening krepi tudi ledveni del, kar zmanjšuje možnost poškodb v tem predelu (križu).

Postanete močnejši

Ko pomislimo na moč, so naša prva asociacija uteži, ki jih običajno dvigujemo v fitnesu. V telesu je na stotine mišic, fitnes vadba pa pogosto aktivira le “glavne adute”, tj. večje mišice (prsi, hrbet, stegna…). Za maksimalno napredovanje v moči pa je potrebno aktivirati čim večje število mišic. Tukaj govorimo predvsem o stabilizacijskih mišicah, ki jih je z običajno vadbo z utežmi težko aktivirati.
Pri vadbi na nestabilni podlagi se stabilizacijske mišice nemudoma aktivirajo in pomagajo večjim mišicam pri vzpostavitvi ravnotežja (pri vadbi na stabilni podlagi se to ne zgodi). Vrhunski športniki ravno zato pogosto vključujejo v svoje treninge tudi tovrstna orodja (npr. počepi na ravnotežni blazini).

Izboljša vašo držo

Žal je slaba telesna drža postala spremljevalka našega sodobnega načina življenja. Dolgotrajno delo z računalnikom in gledanje v mobilni telefon nas silita v prisilno držo, v kateri se hrbtenica in ramena nagibajo naprej. Redna vadba ravnotežja ponuja protistrup za tovrstno slabo držo, saj krepi globoke stabilizacijske mišice trupa, ki posledično lažje podpirajo hrbtenico.

Ravnotežje - drža
Trening ravnotežja bo izboljšal vašo držo

Ste vedeli, da lahko svoje ravnotežne in koordinacijske sposobnosti tudi izmerite?

Izboljša delovanje možganov

Možnost procesiranja senzomotoričnih dražljajev omogoča prostorsko zaznavanje. Dr. Jean Ayers, pionirka na področju terapije za izboljšanje senzomotorike (usklajevanje zaznav z gibi), je ravnotežno desko uporabljala pri svojih pacientih s senzomotoričnimi motnjami. Njene raziskave so pokazale, da trening ravnotežja izboljša koordinacijo, nadzor oči, razvoj govora in koncentracijo. Ugotovila je, da nas trening ravnotežja sili v uporabo živčnih povezav za koordinacijo telesa in uma, kar izboljša našo sposobnost učenja.

Hitro napredujete

Verjetno ste že kdaj stopili na ravnotežnostno desko in hitro ugotovili, da vam ta vrsta vadbe ne gre od rok in se ne želite več smešiti pred ostalimi.
Vsakdo ima na začetku težave z njeno uporabo, saj se sooča z novim izzivom, kljub temu, da gre za povsem vsakodnevno situacijo.
Nikakor ni razloga, da bi vrgli puško v koruzo – deska omogoča nabor vaj, med katerimi bomo tudi najbolj nekoordinirani hitro napredovali in pridobivali samozavest.
Niso pa vsi pripomočki za trening ravnotežja enaki. Slednji se razlikujejo predvsem po težavnosti:
Ravnotežna blazina (primerna predvsem za starejše in tiste, ki okrevajo po poškodbi).
Ravnotežna deska z gibanjem levo-desno (primeren za rekreativne športnike).
Ravnotežni disk s poloblo (primerna za napredne rekreativce in vrhunske športnike).
Naš predlog je, da si priskrbite takšen pripomoček, ki vam bo nudil nekoliko večji izziv, saj boste ob redni vadbi hitro napredovali in postali boljši v koordinaciji.

Vadba je zabavna in primerna tudi za otroke

Razvoj ravnotežja in koordinacije se začneta že v rani mladosti. Žal pa se je v današnjem svetu spremenila tudi narava igre otrok. Vse manj gibanja na neravnih površinah v naravi je mogoče delno nadomestiti z vajami ravnotežja.
Da je trening lažji, če je zabaven, je jasno vsakomur, še posebej pa to velja za otroke.
Lovljenje ravnotežja (ob navijanju gledalcev) je prijetna športna aktivnost (podobna rolkanju, bordanju ali surfanju), ki navduši tako najmlajše, kot mlade po srcu.

Ravnotežje - zabava
Naj trening ravnotežja in koordinacije postane vaša zabava

Kakovostne vadbene pripomočke za trening ravnotežja najdete tudi v naši spletni trgovini.