Meritev telesne sestave 

Analiza telesne sestave za rekreativne in profesionalne športnike

Merilnik telesne sestave uporabljamo za meritev deleža telesne maščobe in druge parametre, ki nam omogočajo analizo in podajanje priporočil za zdravo življenje. S pomočjo tehtnice izmerimo:

 • indeks telesne mase (ITM),
 • odstotek telesne maščobe,
 • nivo visceralne maščobe,
 • nivo podkožne maščobe,
 • odstotek skeletnih mišic in
 • porabo metabolizma v mirovanju.

Indeks telesne mase – ITM (angleško BMI – Body Mass Index)

Za izračun ITM naprava uporablja naslednjo formulo za izračun razmerja med težo in višino merjene osebe:

ITM = teža (v kg) / višina2 (v metrih)

V primeru ITM, ki je višji od nivoja, določenega z mednarodnim standardom, obstaja povečana verjetnost za nastanek določenih bolezni.

Kategorija ITM (kg/m2)
Huda podhranjenost < 16.00
Zmerna podhranjenost 16.00–16.99
Blaga podhranjenost 17.00–18.49
Normalna telesna teža 18.50–24.99
Povišana telesna teža 25.00–29.99
Debelost – Razred I 30.00–34.99
Debelost – Razred II 35.00–39.99
Debelost – Razred III ≥ 40.00

Vir: Svetovna zdravstvena organizacija

Za celovito analizo telesa z razlago in izdelavo programa vadbe za izboljšanje v opisu navedenih parametrov vas vabimo, da se naročite na pregled in izdelavo programa. Z veseljem vas pričakujemo v našem diagnostičnem centru. Meritev izvajamo z merilnikom OMRON BF511, ki je klinično preverjen.

Cena meritve: 25 EUR

Več informacij in naročanje na meritev? Podarite bon za meritev telesne sestave?️ Oglejte si še: Paket individualnih treningov za oblikovanje telesa

Odstotek telesne maščobe

Slaba prehrana, pomanjkanje telesne aktivnosti, napačna oblika treninga in stres so najpogostejši dejavniki povečanega deleža telesne (predvsem trebušne) maščobe. Delež maščobe v telesu izračunamo po naslednji formuli:

Odstotek maščobe (%) = (Teža telesne maščobe (v kg) / Teža (v kg)) × 100

Naprava uporablja BIA metodo meritve telesne maščobe. Glede na razporeditev maščobe v telesu govorimo o visceralni ali podkožni maščobi. Tudi za odstotek telesne maščobe obstajajo določeni standardi:

Kategorija Ženske Moški
Esencialna (nujno potrebna) maščoba 10–13% 2–5%
Zelo nizek nivo 14–20% 6–13%
Nizek nivo 21-24% 14-17%
Normalen nivo 25-31% 18-24%
Debelost 32% in več 25% in več

Vir: American Council on Exercise

Nivo visceralne maščobe

Maščobo, ki se nahaja na predelu trebuha, imenujemo visceralna maščoba. Ta se nahaja globoko pod mišicami in obdaja telesne organe. Visceralna maščoba je razlog za tako imenovani “pivski trebuh”.

Preveč visceralne maščobe velja za dejavnik tveganja za povečan nivo maščobe v krvi, ki lahko vodi v diabetes. Za zmanjšanje verjetnosti nastanka bolezni je pomembno, da zmanjšamo nivo visceralne maščobe na sprejemljivo raven.

Nivo podkožne maščobe

To je maščoba, ki se nahaja neposredno pod kožo. Ta se večinoma nalaga na predelu trebuha in tudi na drugih delih telesa (na podlahti, bokih, stegnih…). Ta vrsta maščobe predvsem poslabša izgled telesa, po nekaterih raziskavah pa lahko tudi negativno vpliva na delovanje srca. Nivo podkožne maščobe je podan preko podatka o odstotku telesne maščobe.

Odstotek skeletnega mišičja

Mišice delimo na dva tipa:

 • mišice v notranjih organih (npr. srce) in
 • skeletne mišice (mišice, ki premikajo telo).

Skeletne mišice lahko povečamo s telesno aktivnostjo. S povečanjem skeletnih mišic pa omogočimo telesu hitrejšo porabo kalorij, kar pomeni, da je manj verjetno, da se bodo odvečne kalorije nalagale kot maščobe.

Poraba metabolizma v mirovanju

Ne glede na nivo aktivnosti telo porabi določeno število kalorij za vzdrževanje vitalnih funkcij. Podatek o porabi metabolizma v mirovanju nam pove, koliko kalorij mora telo prejeti, da bi dobilo dovolj kalorij za normalno funkcioniranje.

Program za preoblikovanje telesa

Meritev telesne sestave vam pomaga oceniti trenutno stanje. Če si želite shujšati ali pridobiti mišično maso, vam lahko pomagamo s pripravo individualnega treninga in prehranskega svetovanja za preoblikovanje telesa.

Naročanje in dodatne informacije

Pišite nam za dogovor termina ali dodatne informacije, ki bi jih potrebovali pred odločitvijo.

  Vaše ime

  Vaš e-mail naslov (obvezno)

  Telefon

  Sporočilo

  Z vami bomo stopili v stik takoj, ko bo mogoče.

  Oglejte si še ostale storitve in individualne treninge, ki jih ponujamo za boljše rezultate v športu in pri rehabilitaciji.