Meritev vzdržljivosti

Obremenitveni test – Ergospirometrija (VO2 MAX)

Test vzdržljivosti je pomemben za določanje splošne pripravljenosti posameznika. Poznamo ga tudi pod imeni maksimalna poraba kisika in maksimalna aerobna kapaciteta. Označuje največji volumen kisika, ki ga je posameznik sposoben porabiti. Meritev je namenjena predvsem športnikom, ki se ukvarjajo z vzdržljivostnimi športi (kolesarjenje, tek na dolge proge, gorski tek, tek na smučeh, plavanje, veslanje,..).

Visoke vrednosti VO2max zahtevajo dobro medsebojno delovanje dihalnega, srčno-žilnega in živčno-mišičnega sistema. S povečevanjem intenzivnosti vadbe se povečuje tudi poraba kisika, vendar te vrednosti naraščajo samo do določene točke, od katere poraba kisika ne narašča več, tudi če smo dodatno povečali intenzivnost. To je točka, ki jo imenujemo VO2 max.

Test VO2 max

Testiranje izvajamo na cikloergometru (kolesu), s tem pa pridobimo:

 • oceno tveganja za nenadni srčni dogodek,
 • oceno primernosti zdravstvenega stanja za določeno športno panogo, intenzivnost,
 • oceno telesne zmogljivosti in nasvet pri načrtovanju treninga.

Obremenitveno testiranje na začetku, med in ob zaključku sezone nam poda dobro izhodišče za načrtovanje treningov v prihajajoči sezoni.

S pregledom ocenjujemo stanje srčno-žilnega sistema, dihal in mišic.

Osnovno testiranje zajema:

 • Obremenitveni EKG,
 • Spirometrijo v mirovanju,
 • Krvni tlak med obremenitvijo,
 • Največji srčni utrip,
 • Svetovanje pri nadaljnji športni vadbi.

Razširjen pregled pa obsega še:

 • Meritev največje porabe kisika (VO2 max),
 • Določitev laktatnega praga,

Cena meritve: 70 EUR

NAROČI SE

Podjetje PBM3 izvaja meritve VO2max in laktata v sodelovanju z medicinskim centrom Medartis (dr. Damijan Birtič) v Novi Gorici.

Potek preiskave:

Merjenca najprej seznanimo s protokolom meritev. Preden sede na kolo, opravimo spirometrijo, s katero pridobimo podatke o pljučni kapaciteti. Nato merjencu namestimo masko, ki meri porabo kisika, ter merilec srčnega utripa. Sledi nekaj minutno ogrevanje, nato pa pričnemo z obremenitvenim testom.

Na podlagi izmerjenih podatkov dobimo celotno sliko merjenčevega organizma – kako ta deluje pod obremenitvijo. Podatki nam povedo, kako deluje srčno-žilni sistem, kakšne so dihalne funkcije, pri kakšnem srčnem utripu in hitrosti dosega laktatni prag, respiratorno kompenzacijo, anaerobni prag in VO2 max.

Zaželeno in priporočljivo je, da meritve izvedemo dvakrat, saj tako preverimo učinkovitost treninga. Po določenem trenažnem procesu torej merjenca povabimo na ponovno meritev.

Z nami ne boste trenirali več, temveč pametneje. Varno, zdravo, premišljeno, brez pretiravanja. S pravimi podatki o vašem organizmu je to mogoče.


Navodila za rekreativce/športnike, ki so naročeni na preventivni zdravstveni pregled:

 1. Dan pred testom opustite večje telesne obremenitve.
 2. 2 do 3 ure pred testom zaužijte večji obrok (npr. prepečenec, kruh, sadje, mleko ali sadni sok), 30 min pred testom pa lahek obrok.
 3. Zjutraj pred preiskavo ne pijte kave, pravega čaja, alkohola in ne kadite.
 4. Redne terapije ne prekinite.
 5. S seboj prinesite športno obutev, kratke hlače ali spodnji del trenirke in brisačo.
 6. Športnike, ki se zdravijo zaradi kronične bolezni ali športnike, ki so v zadnjem letu preboleli hujšo bolezen ali poškodbo naj s seboj prinesejo ustrezno zdravstveno dokumentacijo specialista o poteku oziroma zaključku zdravljenja.
 7. Priporočamo, da je za rekreativnim športnikom vsaj slab mesec rednih treningov, saj takrat pridobimo najboljše informacije.

Naročanje in dodatne informacije

Pišite nam za dogovor termina ali dodatne informacije, ki bi jih potrebovali pred odločitvijo.

  Vaše ime

  Vaš e-mail naslov (obvezno)

  Telefon

  Sporočilo

  Z vami bomo stopili v stik takoj, ko bo mogoče.

  Oglejte si še ostale storitve in individualne treninge, ki jih ponujamo za boljše rezultate v športu in pri rehabilitaciji.