Bojan Tokić

Olimpijske igre in njihova odpoved skozi oči športne ekipe

Olimpijske igre so največji mednarodni športni dogodek. Kako njihova odpoved vpliva na vrhunske športnike. Preberite zgodbo skozi oči kondicijskega trenerja.


Ergonomija delovnega mesta

Ureditev delovnega mesta za delo od doma

Delo od doma mora biti zaradi različnih lastnosti delovnih pripomočkov prilagojeno človekovemu mišično skeletnemu sistemu. Napačna postavitev stola, mize in monitorja lahko pripelje do različnih težav in bolečin.


trening - sklece

Trening za moč doma

Ker nas je corona virus prikoval na dom, še ne pomeni, da lahko pozabimo na športne aktivnosti! Ker so fitnes centri zaprti, lahko z vadbo nadaljujemo doma – na balkonu, dvorišču, v dnevni sobi, naravi, z minimalnim naborom pripomočkov ?


raztezanje

Raztezanje kot preventiva in rehabilitacija

Raztezanje pri poškodbah je pomembno za povečanje gibljivosti in za zmanjšanje tveganja za nadaljnje poškodbe. Preberite pa tudi o tem, kdaj raztezanje ni primerno.


Pretreniranost

Pretreniranost ali izčrpanost

Razlika med »biti utrujen« ali biti povsem izčrpan in pretreniran je predvsem v verjetnosti nastanka poškodb. Rekreativni in profesionalni športniki se konstantno bojujejo s tem izzivom. Preberite, kako lahko pozdravite pretreniranost.


Stretching

Ogrevanje in ohlajanje za preprečevanje poškodb

Kako preprečiti poškodbe na treningu? Ogrevanje, statično, športno specifično in dinamično ogrevanje so ključni elementi pri preprečevanju poškodb.


Sindrom karpalnega kanala

Sindrom karpalnega kanala

Sindrom karpalnega kanala zapestja je najpogostejša utesnitvena periferna nevropatija (poškodba živčevja) roke, ki nastane zaradi stiska medialnega živca v karpalnem kanalu zapestja. Kaj ga povzroča. koga najpogosteje prizadane in kdaj je nujna operacija?


pohodništvo

Varno pohodništvo ⛰️

V poletnem času je obisk gora množičen in mnogi se tja odpravijo tudi, če med letom v hribe niso zahajali. Zmernost in postopnost sta, kot pri vsemu, tudi tu dobri vodili. Če pa z gorami nimamo kaj dosti izkušenj, jih ne gre podcenjevati. Preberite, kaj vse potrebujete za varen korak in prijetno izkušnjo do povratka domov.


ravnotežna deska - trening

Ravnotežna deska in 8 razlogov, da jo vključite v trening

Da bi postali močnejši in hitri, investiramo veliko energije v dvigovanje uteži in tek, pozabimo pa na ključno lastnost zdravega telesa - koordinacijo. Ravnotežna deska je odličen športni pripomoček za trening ravnotežja in koordinacije. Je enostavna za uporabo in nudi zabavno vadbo za celo telo. Oglejte si 8 razlogov, da skočite nanjo.


Meritve moči pri športnikih

Športna diagnostika – Meritev moči in razmerja med mišicami

Meritve so uporabne tako za rekreativne športnike, kot tudi za tiste, ki okrevajo po poškodbi. Z meritvami ugotovimo, ali obstaja potencial za poškodbe in načrtujemo vadbo za odpravo asimetrij – npr. z ustreznimi vajami za krepitev, aktivacijo in stabilizacijo kolena.


Rehabilitacija poškodbe sprednje križne vezi

Diagnoza poškodbe ACL ne pomeni nujno operativnega posega. Obstaja možnost konzervativnega zdravljenja, ki vključuje vadbo za povečanje moči glavnih mišičnih skupin, ki skrbijo za aktivno stabilizacijo kolenskega sklepa in izboljšanje gibljivosti le tega.


Manipulacija fascije

Fascija predstavlja neprekinjeno strukturo vezivnega tkiva, ki poteka vzdolžno po celem telesu (od glave do stopal in prečno čez različne sloje tkiv). Manipulacija je učinkovita metoda za odpravo bolečin, ko se pojavijo spremembe na strukturi.


Železo in slabokrvnost

Kemični element. Kovina. Latinsko ferrum. Po masi najpogostejši element na Zemlji. Spominja me na prve ure kemije v osnovni šoli, na Mendelejeva in njegov periodni sistem. Kot otrok sem si, ko je kdo omenil to kovino, predstavljala nekaj najtrdnejšega, neuničljivega, težkega...


Hemoglobin

Moje življenje se (pre)mnogo let vrti okoli te beljakovine. Kakšnih dvajset let pleševa najin skupni ples. Vedno ga je premalo. Vsaj pri meni. Zaznamoval je moje življenje že v najstniških letih in mogoče sem tudi zato pristala med stotinami vrečk s krvjo...


Poškodba sprednje križne vezi (ACL)

Je najpogostejša poškodba kolenskih vezi, število tovrstnih poškodb pa še narašča, predvsem zaradi porasta števila rekreativnih športnikov.


Plantarni fasciitis

Plantarni fasciitis oz. plantarno fascijo občutimo kot bolečino na spodnjem delu stopala v bližini pete, ki jo povzroča vnetje plantarne aponevroze.