Kemični element. Kovina. Latinsko ferrum. Po masi najpogostejši element na Zemlji. Spominja me na prve ure kemije v osnovni šoli, na Mendelejeva in njegov periodni sistem. Kot otrok sem si, ko je kdo omenil to kovino, predstavljala nekaj najtrdnejšega, neuničljivega, težkega. Vendar sem kmalu, še preden sem dobro prestopila srednješolski prag, ugotovila, da lahko spraviš železo tudi v tableto ali sirup.

V sedmem ali osmem razredu osnovno šole sem prenehala jesti meso. Za deset let. Verjeli ali ne, zaradi vonja. V zimskih večerih sem bratu, ki je po poklicu mesar, velikokrat pomagala pri izdelavi brezštevilnih salam in klobas in ta vonj po surovem mesu se je iz kleti zažrl v brisače, rjuhe, stene, v vse pore našega doma in predvsem v moje možgane. V bistvu sem postala vegetarijanka, čeprav takrat nisem vedela, da se temu tako reče. Kakšno leto kasneje so se začele menstruacije, močne, pogoste in dolge… istočasno sem bila kot večina najstnic prepričana, da sem debela in sem hujšala. Vsi, ki me vsaj približno poznate, veste, da nisem polovičar, če se nekaj odločim, stvar izpeljem v celoti in do konca… tudi shujšala sem skoraj do konca… vse našteto, z mojim ne preveč visokim hemoglobinom naklonjeni dedni zasnovi, je bil pravi recept za slabokrvnost… zdravnika je kar malo zaskrbelo in mi je predpisal nekaj škatel črnih tablet… železa… V najstniških letih nisem povezala, da gre za isto kovino, ki jo kujejo kovači in iz nje izdelujejo ograje, da ta isti kemični element prekriva rja in je ta snov, s kemijsko oznako Fe, krojila zgodovino s pravim poglavjem v učbeniku: železna doba. Dokončno povezavo med železom in železom sem stvorila na faksu, vmes pa sem ju dojemala kot dve različni snovi z naključno enakim poimenovanjem. Tablete sem jemala nekaj mesecev, kmalu sem ugotovila, da niso v najboljšem odnosu s prebavnim traktom in jih zabrisala v kanto za smeti… toda železna naveza je bila sklenjena in traja še danes, pa če mi je to všeč ali ne.

Železo veže kisik. Rja na ladjah nastane pri reakciji železa s kisikom v prisotnosti vode. To isto lastnost železa izkorišča tudi naše telo, da s pomočjo atoma železa, ki je vezan v hemoglobinu, odnese kisik iz pljuč do celic in tkiv. Le da mi na srečo ne zarjavimo. Evolucija se je še enkrat več izkazala za uspešno.

Skozi leta sem spoznala različne oblike te očitno za naš obstoj zelo pomembne kovine. Ferrum Lek, Legofer, Tardyfer, šumeče tablete… Čim se je pokazal plus na nosečniškem testu, že sem iz lekarne odšla z dvema torbama železa. Za začetek. Kljub temu da je železo izvrstno za izdelovanje avtomobilov, v tej obliki našemu telesu ne koristi… človeško telo mora železo dobiti v »ionski« obliki.

V telesu zdravega, odraslega človeka se nahaja med 4 in 5 gramov železa. Je sestavni del proteinov in encimov. Ker človeško telo z evolucijo še ni pognalo korenin z namenom, da bi železo črpalo neposredno iz zemeljske skorje, moramo železo zaužiti s hrano. Dnevno naj bi zaužili od 10 do 30 miligramov železa. Potrebe so odvisne od spola, morebitne nosečnosti in starostne skupine, ki ji pripadamo. Železo se nahaja v mnogih živilih, vendar je ponavadi prisotno v majhnih količinah… logično, le kako bi bilo, če bi imeli vsakič med malico okus, kot bi lizali babičin svečnik?!… Največ železa najdemo v jetrih, rdečem mesu in mesnih izdelkih, stročnicah, žitih, morski hrani, temno zeleni zelenjavi in posušenem sadju. Vrednosti o vsebnosti železa na 100 g določenega živila, ki jih najdemo v različnih tabelah in grafih v revijah in na spletu, se precej razlikujejo med seboj. En primerek najdete nekje med besedilom. Zgolj za občutek. Vsebnost železa v rastlinskih živilih je precej odvisna od vsebnosti železa v zemlji, kjer rastline uspevajo. Najbolje se absorbira železo v živilih živalskega izvora, tega telo vsrka kar 20 do 30%. Iz rastlinske hrane , kjer je prisotno železo v drugačni obliki, ki ni ravno pobratena z našimi črevesnimi celicami, se vsrka približno 10%, absorbcijo iz rastlinskih virov poveča vitamin C in druge organske kisline (npr. citronska). Torej je pametno žitno ploščico, semena, rdečo peso ali suhe marelice vedno poplakniti s pomarančnim sokom ali limonado.

Znamenita preizkušnja Ironman sicer zelo verjetno ni dobila imena po količini železa v telesih udeležencev, vendar je zadostna količina tega mikroelementa v krvi za udeležbo na znamenitem triatlonu zelo zaželjena, če ne nujno potrebna, za zadostno preskrbo mišic s kisikom… En od dejavnikov, ki povečajo nevarnost za pomanjkanje železa, je tudi ta, da je šport udejstvovanja specifično vzdržljivostne narave. Potrebe redno in intenzivno telesno aktivnih ljudi so lahko do 30 % višje kot pri neaktivni populaciji. Poraba je večja. Vzdržljivostni športi lahko izzovejo pomanjkanje železa, posledično se poslabša aerobna učinkovitost in sposobnost organizma za prilagoditev vzdržljivostnim treningom. V eni od raziskav so ugotovili, da ima najmanj 1 od 4 tekačic na dolge razdalje znižane zaloge železa v telesu. Pri moških ta pojav ni tako pogost, kar pripisujejo menstruacijam in manjšemu vnosu železa s hrano pri ženskah. Za pomanjkanje železa so poleg hude vzdržljivostne fizične aktivnosti lahko odgovorni tudi ženski spol, nosečnost, kronične krvavitve v primeru nekaterih bolezni, slabokrvnost v družini, vegetarijanska oziroma veganska prehrana, pogoste vnetne bolezni, celiakija, obdobje hitre rasti…

Mikroelementi ali elementi v sledovih so snovi, ki se nahajajo v telesu v majhni količini (manj kot v 0,001%), vendar so pomembni za delovanje organizma, v večjih količinah pa povzročajo zastrupitve in bolezni. Od vseh mikroelementov v telesu je v svetu najpogostejše pomanjkanje železa. Niso vsi, ki jim primanjkuje železa, slabokrvni. Najprej se v telesu izpraznijo zaloge tega elementa, ne pride pa še do znižanih vrednosti hemoglobina v laboratorijskih izvidih. Tako obliko pomanjkanja srečamo pri akutnih krvavitvah in največkrat tudi pri športnikih oziroma še pogosteje športnicah. Če se železove shrambe v telesu ne napolnijo in pomanjkanje vztraja, se sčasoma razvije mikrocitna anemija oziroma slabokrvnost z vsemi svojimi spremljevalkami: bledico, utrujenostjo, slabostjo. Pogosto se družbi pridružijo še lomljivi in krhki nohti, izpadajoči lasje, občutljivost na mraz, glavoboli, depresija in sindrom nemirnih nog. Za slabokrvnost, ki je posledica pomanjkanja železa, so značilne majhne rdeče krvne celice z nizko vsebnostjo hemoglobina. Taka oblika anemije je značilna za osebe s kroničnimi krvavitvami ali pogostimi oziroma kroničnimi vnetnimi boleznimi. Anemija zaradi pomanjkanja železa se zdravi z železovimi preparati, ki so lahko v obliki tablet, sirupov, kapljic za uživanje per os ali po domače čez usta, druga možnost je točenje kovine direktno v žilo. Čisto zares. Obstaja pa tudi čisto nasprotje, vendar so primeri zastrupitev z železom redki. Pojavljajo se pri namernem jemanju velikih odmerkov ali pri obolenjih hemokromatoze, katerih vzrok je podedovana motnja čezmerne absorpcije železa iz prebavnega trakta.


Danes sem se spet vrnila iz lekarne z vrečko železja. Tokrat kovina ni zame. Nič trdega, neuničljivega in težkega ni bilo v vrečki. Samo nekaj škatlic tablet in žalostna zgodba. Toda vrečka s škatlami železovih preparatov pomeni več, kot si marsikdo predstavlja. Pomeni voljo do življenja, upanje, da je lahko boljše in moč, da sami zmoremo in lahko spremenimo tok. Da lahko pomagamo telesu in dostavimo več kisika do vsake celice. Mi sami smo ta trdnost, neuničljivost in moč, ki jih sicer pripisujemo vsemu mogočemu, le sebi ne… Ni kaj, po naših žilah se pretaka železna kri.


Anja Cah Rakušček

Anja Cah Rakušček je V prvi vrsti mama dveh malih sončkov. Je tudi zdravnica, ki je v razvejanem drevesu zdravstva našla svoj prostor v laboratorijih in med krvodajalci. Je velika ljubiteljica narave in živali, zaprisežena ljubiteljica gojzerjev z vibram podplatov in dolgih neuhojenih poti.